Sandra, Felicia och Filippa berättar om sina resor med diabetes

Sandra, Felicia och Filippa berättar om sina resor med diabetes

4 snabba fakta

 

Favorit hypo-treat? 

Sandra: Jordgubbssaft hemma och mentos ute (om inte druvsocker finns) 

Felicia: Choklad (helst kylskåpskall) bra då det innehåller både socker och fett.  

Filippa: Jordgubbssaft eller kexchoklad hemma och dextro ute!  

 

Pump eller penna?

Sandra: Insulinpenna (känner mig friare med det) 

Felicia: Insulinpenna. Känner mig säkrare med det eftersom man ser direkt att nålen och injektionen fungerar 

Filippa: Jag ligger mycket bättre i blodsocker när jag har insulinpump, så måste säga pump. Även om det är lite jobbigt ibland att alltid ha något fast kopplat på kroppen, men man vänjer sig! 

 

Hemmakväll eller utekväll?

Sandra: Utekväll 

Felicia: Älskar en mysig hemmakväll, men det bästa är en kombo. Då uppskattar man båda. 

Filippa: Måste säga båda haha… beroende på kväll!


Om du måste välja, är du helst hög i blodsocker eller låg i blodsocker?

Sandra: Helst lågt tror jag… går att få ordning på mycket snabbare 

Felicia: Måste nog säga låg som de andra. även om man knappt kan bli så trött på något som man blir på många låga blodsocker och att ständigt behöva äta saker man inte är sugen på. 

Filippa: Jag är helst låg i blodsocker för att man snabbare återställer sig från det, jämfört med högt blodsocker som ibland kan ta timmar innan man har läget helt under kontroll igen. 

 

                                                                      

 

Vi är tre tjejer som haft diabetes större delen av våra liv. Sandra 24 år gammal och fick sin diabetes vid 8 års ålder, Filippa 24 år gammal och fick sin diabetes vid 1 års ålder och Felicia 27 år gammal, fick sin diabetes vid 3 års ålder. Diabetesen är något vi lever med varje dag men som vi aldrig låtit stoppa oss från att leva det livet som vi velat, även om det såklart krävt lite extra planering och eftertanke. 


Vi startade podden för några år sedan med syftet att få dela med oss av våra liv tillsammans med diabetes typ 1. Vi har gått igenom tonår, skola, pubertet, relationer, jobb, resor och allt det som ett liv innefattar tillsammans med diabetes. Även graviditet och förlossning som också präglas av diabetesen. Från början var podden främst tänkt som ett stöd för andra personer med diabetes, för att ta bort känslan av att känna sig ensam i sin sjukdom. Precis det har den blivit men också ett forum där vi får chansen att sprida kunskap om sjukdomen, stötta föräldrar till barn med diabetes och berätta om andras diabeteshistorier.


I podden har vi också haft med flera intressanta och spännande gäster. Allt från profiler med diabetes till sjuksköterska och barnmorska. Vi brinner för att sprida kunskap och krossa fördomar om diabetes. 


För visst är det så att vi har råkat ut för en del okunskap som lett till fördomar och som i din tur gjort att vi känt skam. Och tyvärr är det alldeles för vanligt att ungdomar med diabetes skäms. Men det har blivit bättre med åren. Mer uppmärksamhet har riktats mot diabetes och vi är så stolta över att vara med i den kampen. 


Hoppas att ni vill lyssna på vår podcast ”Tre liv med Diabetes” och att vi hörs på vår instagram med samma namn. 
 
Stor kram från oss! 
Filippa, Sandras och Felicia 

Föregående inlägg Nästa inlägg
x