10 Tips för en bättre och skönare sommar

10 Tips för en bättre och skönare sommar

När sommarvärmen tar fart är det inte helt ovanligt att det för med sig en del komplikationer när det kommer till att hålla blodsockret på en bra nivå. Vi har samlat information och tips på hur du ska kunna få en härlig sommar trots det, samt hur du kan få bättre kontroll på ditt blodsocker under varmare dagar!  

 

Vissa får problem med högt blodsocker, andra får problem med för lågt när det blir varmare väder. Anledningarna till dessa höga eller låga värden är många och vi har samlat några av de vanligaste orsakerna till detta samt 10 tips för en sommar med diabetes!

 

HÖGT BLODSOCKER

  • kan orsakas av vätskebrist. Vätskebrist i kombination av högt blodsocker blir lätt en ond cirkel vilket gör det svårt att komma ner till sina normala blodsockervärden. Om man inte hinner få i sig tillräckligt med vätska för att kompensera ökad svettning blir blodet mer koncentrerat.
  • Insulinet har tappat sin effekt pga värmen, dvs att det blivit dåligt. 
  • Värmen gör dig mer insulinresistent 

 

LÅGT BLODSOCKER

  • kan orsakas av att du gör av med mer energi när du svettas, värmen gör så att de ytliga blodkärlen vidgas och svettningen ökar, detta kräver mer energi av kroppen. 
  • Värmen gör dig mer insulinkänslig

 

Orsaker till högre blodsockert kan vara vätskebrist, dåligt insulin, högre konsumtion av mat, mindre insulinkänslighet och mindre rörelse än vanligt. Några orsaker till lågt blodsocker kan vara att kroppen gör sig av med mer energi, mer rörelse, utvidgade blodkärl, större vattenintag samt högre insulinkänslighet.

 

Vi har listat 10 av våra favorittips för en lättare och roligare sommar:

  1. Håll extra bra koll på blodsockervärdet. Värmen kan göra det svårare att känna av känningar om man blir låg eller hög. Svettningar och törst kan både vara en följd av värmen eller en känning. Genom att kolla sina blodsockernivåer oftare får du bättre koll och kan lättare förhindra för höga eller låga värden. Det är alltid bra att kolla sitt blodsocker ofta men vid varmt väder är det är extra viktigt!
  2. Att ha med något att äta och dricka är A och O! Ta gärna med en god sockrad saft om du ofta blir låg, vi förstår att druvsocker kan bli tjatigt efter ett tag.
  3. I samband med ledigheten blir det lätt att rutinerna försvinner eller glöms bort. Rutinerna gör det ofta lättare att hantera blodsockret och det kan vara bra att hålla kvar vid vissa trots ledighet, exempelvis att äta samma frukost som man brukar göra eller att äta vid samma tid som man vanligtvis gör. 
  4. Drick, drick och drick! Vid höga temperaturer är det extremt viktigt att dricka mycket vatten - speciellt för diabetiker. (Vi har samlat x tips på hur du får i dig mer vätska)
  5. Håll insulinet svalt. Insulin är en färskvara som blir dåligt om det utsätts för värme (max 25-30 grader!). Ett kylfodral eller en termos med is kan vara bra att ha för att hålla insulinet svalt. Om du använder pump, kan du behöva byta insulinet oftare och försök att hålla pumpen i skuggan, det finns även kylfodral att förvara pumpen i. Kolla gärna en extra gång så att du inte glömt insulinet i bilen, som blir skållhet på sommren - eller att pumpslangen inte ligger direkt i solljuset.
  6. Glöm inte bort att ta med tejp om du ska iväg. Svett och badande kan få sensorn eller injektionssättet att lostna. Tejp eller specifika patches är en lösning till detta! 
  7. Använd gärna vätskeersättning om det behövs. De absolut flesta innehåller socker men det finns även vissa utan. Gör en själv! Här finns recept på en fräsch vätskeersättning med eller utan socker (: 1l vatten, 6 skedar socker, ½ tsk salt, 2 teskedar saft.)
  8. Ta med en liten väska eller necessär till stranden att förvara pennor/pump i när de inte används. Där kan du även samla dina diabetesrelaterade saker som exempelvis  druvsocker eller en bar utan att riskera att sanda ner allt. 
  9. Håll ett extra öga på fötterna! Om du har nervskador så är det en bra idé att undvika att gå barfota eftersom att man inte känner av vassa föremål eller varma ytor lika bra.
  10. Sist men inte minst - solkräm! Visste du att en allvarlig solbränna kan skapa en inflammation som i sin tur ökar blodsockret? Kanske är det dagt att ta fram solhatten igen. 

Om du vill läsa mer om hur sommar och värme påverkar diabetes, eller få ännu fler tips så kan du kolla på de källor som vi samlat nedan:

Cleveland Clinic - How To Manage Your Diabetes in Extreme Summer Heat

Diabetes.co.uk - Diabetes and Hot Weather - Staying Safe in the Heat

LakareOL - Fråga experten: Sommarvärme och Diabeteskontroll

Diabetes Wellness Sverige - Tips för dig i sommarvärmen som har diabetes

Previous post Next post
x